Välj tidpunkt.
Enklast att lyckas med sticklingar är det om man tar dem i augusti vid skörd vilket också blir mest naturligt. Det är många trädgårdsintresserade som dock väljer våren men jag rekommenderar augusti av flera skäl. Sticklingarna klarar att stå utomhus även under vintern.
Sticklingen jord & odlingsbädd.
Jag väljer att bryta av en ca 10cm lång gren utan blommor, (se foto). På detta sätt får jag med en vedartad klack som enligt min erfarenhet gynnar sticklingens utveckling och överlevnad.
Sedan avlägsnar jag bladen på halva sticklingen. Därefter gör jag en tunn reva ca 4-5cm (ytlig skada i veden) med min tumnagel på den nedre delen av sticklingen. Denna såryta bidrager enligt min erfarenhet till att utveckla rötter fortare.
Sedan är det dags att plantera ner halva sticklingarna i jorden i en hemmabyggd odlingsbädd.
Jag har helt vanlig jord från gården i botten och har lagt ca 4cm lättare jord överst som finns att köpa ofta kallad så-jord.
Dags att vattna och täcka över.
Nu är det dags att vattna och lägga på täckglas (gamla fönster). Sedan håller jag jorden lätt fuktad under glasen i 3 veckor. Efter dessa 3 veckor tar jag bort glasrutorna och gör inget mer utan inväntar våren. Det spelar ingen roll om det kommer snö eller ej
En ny vår kommer och så gör även sticklingarna.
Vilken underbar glädje och känsla att på våren få se hur den gröna färgen sakta kommer ut i bladen på sticklingarna satta i slutet av augusti månad.
Vad har hänt egentligen sedan dom sattes? Jo, under de 3 veckorna som de var täckta med glas så blev det varmt och fuktigt vilket tvingar den lilla sticklingen till ett av 2 val. Hårt men sant det vill säga att dö eller snabbt sätta rötter för att kunna överleva. Och lavendel är en överlevare med rätt skötsel och mycket kärlek.
Nu låter vi våren och solen göra resten.
Efter ytterligare några månader från uppvaknandet i slutet av april står dom där perfekta för att planteras ut. Att få ta del av detta mirakel ger en varm känsla i hela kroppen och stor vördnad för livet överhudtaget.